Απολαύστε τη μαγευτική θέα και τον πλούσιο πολιτισμό των Μετεώρων

Ενας από τους σημαντικότερους θρησκευτικούς χώρους στην Ελλάδα είναι τα Μετέωρα. Τα Μετέωρα που βρίσκονται στη Θεσσαλία, είναι ένας τόπος μοναδικής ομορφιάς. Ένα τεράστιο σύμπλεγμα από γιγάντιες βραχώδεις κολόνες με μοναστήρια φτιαγμένα στις λαβές των βράχων ψαμμίτη πριν από αιώνες δημιουργεί ένα πραγματικά σουρεαλιστικό τοπίο που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο! Το ύψος των βράχων και η εντυπωσιακή θέα που προσφέρουν ήταν ο λόγος που πολλοί μοναχοί πίστευαν ότι αυτά τα μοναστήρια ήταν το καλύτερο μέρος για διαλογισμό. Σήμερα, δεκατρία μοναστήρια, από τα αρχικά είκοσι τέσσερα, σώζονται ακόμη. Έξι από αυτά είναι ανοιχτά στο κοινό.

Τα Μετέωρα είναι Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και επίσημα κηρυγμένος ιερός τόπος. Στους πρόποδες των βράχων, υπάρχουν 2 οικισμοί, η πόλη της Καλαμπάκας και το χωριό Καστράκι.

Οι πρώτοι που έφτασαν στην περιοχή για να χρησιμοποιήσουν τα βράχια των Μετεώρων για πνευματικούς λόγους ήταν Ορθόδοξοι Χριστιανοί ασκητές-μοναχοί. Ήρθαν σε αυτό το μέρος μεταξύ του 9ου και του 10ου αιώνα για να βρουν ησυχία και να απομονωθούν στις πολλές σπηλιές που βρέθηκαν διάσπαρτες στους βράχους. Τον 14ο αιώνα ιδρύθηκε το πρώτο μοναστήρι των Μετεώρων, το Μεγάλο Μετέωρο. Μέχρι τον 16ο αιώνα, στο απόγειο της μοναστικής κοινότητας των Μετεώρων, ο αριθμός των μοναστηριών που υπήρχαν στην τοποθεσία είχε φτάσει συνολικά τα 24.

Το Μεγάλο Μετέωρο, γνωστό και ως Ιερά Μονή Μεταμόρφωσης (Μεταμόρφωσης του Χριστού), είναι ανδρικό μοναστήρι και το αρχαιότερο καθώς και το μεγαλύτερο από τα μοναστήρια των Μετεώρων. Είναι χτισμένο στον μεγαλύτερο βράχο του συγκροτήματος, τον Πλατύ Λίθο ή Πλατύλιθο.

Η Μονή Βαρλαάμ πήρε το όνομά της από τον πρώτο μοναχό που έχτισε την πρώτη εκκλησία στον βράχο. Αυτό έλαβε χώρα το 1350 όταν ο Βαρλάαν έχτισε τρεις εκκλησίες, ένα δωμάτιο για τον εαυτό του και μια δεξαμενή νερού.

Η Μονή Ρουσάνου που κτίστηκε το 1545 από τον Μάξιμο και τον Ιωάσαφ των Ιωαννίνων, δεν είναι ξεκάθαρο από ποιον πήρε το όνομά της, αλλά είναι αφιερωμένη στην Αγία Βαρβάρα. Όπως και άλλα μοναστήρια των Μετεώρων, η μονή Ρουσάνου λεηλατήθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου Αναπαυσά ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα και κανείς δεν είναι σίγουρος από ποιον πήρε το όνομά του. Αυτό το μοναστήρι είναι διάσημο για τις τοιχογραφίες του που περιλαμβάνουν το πάθος του Χριστού και της Παναγίας που προσεύχεται.

Το μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου του 14ου αιώνα είναι το πλησιέστερο μοναστήρι στην πόλη της Καλαμπάκας και επομένως το πιο εύκολο για να επισκεφθείτε. Είναι αφιερωμένο στον Άγιο Χαράλαμπο περιέχει την τίμια κάρα του και πιστεύεται ότι προλαμβάνει ασθένειες.

Από όλα τα μοναστήρια των Μετεώρων η Αγία Τριάδα έχει την πιο εντυπωσιακή τοποθεσία, καθώς η όψη του βράχου μοιάζει με σταγόνα και ο ίδιος ο βράχος είναι πολύ πιο λεπτός. Το μοναστήρι χτίστηκε το 1458 και είχε πολλούς θησαυρούς, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς λεηλατήθηκαν από τους Γερμανούς κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ταξιδιωτικό tip της ifly:

Ανάλογα με το ποιο από τα ελικόπτερά μας έχει ναυλωθεί, ο χρόνος πτήσης από την Αθήνα κυμαίνεται από 1 ώρα και 10 λεπτά έως 1 ώρα και 30 λεπτά. Με μία από τις VIP λιμουζίνες μας ο χρόνος οδήγησης διαρκεί περίπου 4 ώρες.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Μετέωρα
Απολαύστε μια άνετη και ασφαλή πτήση προς τα Μετέωρα.

Με τον σύγχρονο στόλο της ifly, μπορούμε να σας παρέχουμε τα πιο σύγχρονα μοντέλα αεροσκαφών για να εξασφαλίσουμε πολυτέλεια, ασφάλεια και συνολικά μια μοναδική εμπειρία πτήσης. Η βάση μας βρίσκεται στην Αθήνα, αλλά μπορούμε κυριολεκτικά να απογειωθούμε από οποιονδήποτε επιθυμητό προορισμό στην Ελλάδα. Εξερευνήστε τον στόλο μας εδώ.

Σημείο προσγείωσης
Χρειάζεστε οδική μεταφορά;

ΑΛΛΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Εξερευνήστε όλους τους προορισμούς που μπορούμε να σας μεταφέρουμε με τις ενοικιάσεις ελικοπτέρων και jet αεροπλάνων στην Ελλάδα.