Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν επισκεφθείτε τον Μυστρά

Ο Μυστράς, γνωστός και ως το «θαύμα του Μοριά», βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Πελοποννήσου. Η πόλη αναπτύχθηκε σε μία πλαγιά από το φρούριο που χτίστηκε το 1249 στην κορυφή ενός λόφου ύψους 620 μέτρων με θέα τη Σπάρτη. Οι Φράγκοι παρέδωσαν το κάστρο στους Βυζαντινούς το 1262 και από τότε αποτελούσε το κέντρο της βυζαντινής εξουσίας στη νότια Ελλάδα, πρώτα ως βάση του στρατιωτικού διοικητή και από το 1348 ως έδρα του Δεσποτάτου του Μορέως. Καταλήφθηκε από τους Τούρκους το 1460, και στη συνέχεια από τους Ενετούς. Μετά το 1834 οι κάτοικοι του Μυστρά άρχισαν σταδιακά να μετακομίζουν στη σύγχρονη πόλη της Σπάρτης αφήνοντας μόνο τα μεσαιωνικά ερείπια που κόβουν την ανάσα, να στέκονται σε ένα πανέμορφο τοπίο. Σήμερα ο χώρος θεωρείται ως ένας από τους πιο γνωστούς θρησκευτικούς/αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα και έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Στο ψηλότερο σημείο του χώρου οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν το Ανάκτορο των Δεσποτών του Μυστρά. Συνιστά ένα εξαιρετικό δείγμα βυζαντινής αρχιτεκτονικής που περιλαμβάνει ένα καλοδιατηρημένο μεγάλο συγκρότημα κτιρίων που ανήκουν σε διαφορετικούς χρόνους κατασκευής. Όλα τα κτίρια έχουν πολλές καμάρες, θαλάμους, σοφίτες και κελάρια.

Ο Άγιος Δημήτριος, που συνήθως αναφέρεται και ως Μητρόπολη ήταν η πρώτη εκκλησία που χτίστηκε μέσα στο κάστρο, λίγο μετά την παράδοσή του στους Βυζαντινούς. Η εκκλησία ήταν το εκκλησιαστικό κέντρο του Μυστρά και είναι χτισμένη ως τρίκλιτη βασιλική με καμπαναριό. Στην αυλή της εκκλησίας βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο. Η συλλογή βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε εκθέματα που χρονολογούνται από την βυζαντινή εποχή. Περιλαμβάνει γλυπτά, φορητές μεταβυζαντινές εικόνες, θραύσματα τοιχογραφιών και μικροαντικείμενα, όπως νομίσματα και κοσμήματα.

Η Αγία Σοφία χτίστηκε περίπου το 1350, σχεδόν αμέσως μετά τη μετατροπή του Μυστρά σε Δεσποτάτο. Προοριζόταν να χρησιμεύσει ως η εκκλησία του παλατιού και ανεγέρθηκε στο επάνω μέρος της πόλης ακριβώς πάνω από την πλατεία του παλατιού. Περιέχει εξαιρετικές τοιχογραφίες και είναι κατασκευασμένη από πέτρα.

Η εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο παρεκκλήσι του Μυστρά. Τα λίγα σωζόμενα γλυπτά χρονολογούνται από την κατασκευή της εκκλησίας και αντιπροσωπεύουν την τοπική τέχνη. Αξιοσημείωτος είναι ο εντυπωσιακός τρούλος του και οι εσωτερικές τοιχογραφίες.

Η εκκλησία της Παναγίας της Οδηγήτριας χτίστηκε γύρω στο 1310 και αποτελεί τμήμα της κάτω πόλης του Μυστρά. Είναι διώροφο κτίσμα, γνωστό ως ναός μικτού τύπου του Μυστρά αφού το πάνω μέρος του είναι πεντάτρουλος σταυρός σε τετράγωνο ναό ενώ το ισόγειο είναι βασιλική. Οι τοιχογραφίες αντιπροσωπεύουν σκηνές από τη Βίβλο όπως η θεραπεία του εκ γενετής τυφλού.

Ταξιδιωτικό tip της ifly:

Η διάρκεια της πτήσης με το ελικόπτερο από την Αθήνα κυμαίνεται μεταξύ 45 – 55 λεπτών. Με ένα από τα VIP αυτοκίνητα μας, ο χρόνος διαρκεί περίπου 3 ώρες και 30 λεπτά.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Μυστράς
Απολαύστε μια άνετη και ασφαλή πτήση προς το Μυστρά.

Με τον σύγχρονο στόλο της ifly, μπορούμε να σας παρέχουμε τα πιο σύγχρονα μοντέλα αεροσκαφών για να εξασφαλίσουμε πολυτέλεια, ασφάλεια και συνολικά μια μοναδική εμπειρία πτήσης. Η βάση μας βρίσκεται στην Αθήνα, αλλά μπορούμε κυριολεκτικά να απογειωθούμε από οποιονδήποτε επιθυμητό προορισμό στην Ελλάδα. Εξερευνήστε τον στόλο μας εδώ.

Landing Site
Χρειάζεστε οδική μεταφορά;

ΑΛΛΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Εξερευνήστε όλους τους προορισμούς που μπορούμε να σας μεταφέρουμε με τις ενοικιάσεις ελικοπτέρων και jet αεροπλάνων στην Ελλάδα.