Θέλετε να ταξιδέψετε στο Άγιο Όρος; Μάθετε για την πλούσια ιστορία του:

Το Άγιο Όρος, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του ορθόδοξου χριστιανικού κόσμου. Αποτελείται από 20 μοναστήρια και περίπου 2.000 μοναχούς. Βρίσκεται στην ελληνική χερσόνησο της Χαλκιδικής και φιλοξενεί την παλαιότερη σωζόμενη μοναστική κοινότητα στη Γη που χρονολογείται για περισσότερα από χίλια χρόνια.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, το όνομα Άθως ανήκει σε Θρακικό γίγαντα. Κατά τη διάρκεια της μάχης των Θεών εναντίον των Γιγάντων, ο Άθως πέταξε έναν τεράστιο βράχο εναντίον του Ποσειδώνα. Ο βράχος γλίστρησε μέσα από τα δάχτυλά του και έπεσε στη θάλασσα δημιουργώντας ένα τεράστιο τετράγωνο γης που σήμερα είναι γνωστό ως Άγιο Όρος. Ωστόσο, σε μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας, ήταν ο Ποσειδώνας που πέταξε τον βράχο εναντίον του Άθω. Ο βράχος συνέτριψε τον Άθω και τον έθαψε. Αυτός ο βράχος ονομάζεται πλέον Άγιο Όρος.

Αποτελεί αυτοδιοικούμενο τμήμα του Ελληνικού Κράτους, το οποίο διοικείται από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και περιλαμβάνεται στα Μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Οι επισκέψεις είναι περιορισμένες –πρέπει να ληφθεί ειδική άδεια– και μόνο ενήλικες άνδρες και άνδρες κάτω των 18 ετών, συνοδευόμενοι από τους πατέρες τους, επιτρέπεται να εισέλθουν στο Άγιο Όρος. Αυτός ο κανόνας, που είναι γνωστός ως «άβατον», απαγορεύει την πρόσβαση στο Άγιο Όρος σε οποιαδήποτε γυναίκα.

Τα μοναστήρια είναι χτισμένα στο στυλ της βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Τα κτίρια είναι χτισμένα με ογκώδεις τοίχους για να δημιουργήσουν μια αμυντική ασπίδα σαν οχυρό, δίνοντας στον Άθωνα μια όψη κάστρου. Τα αθωνικά μοναστήρια κατέχουν ανεκτίμητους καλλιτεχνικούς θησαυρούς ,ενώ ταυτόχρονα αποτελούν πολιτιστικό κέντρο για σχεδόν χίλια χρόνια. Υπάρχουν πολλές συλλογές ζωγραφικής και φορητές εικόνες καθώς και ψηφιδωτά και γλυπτά από τα μεσαιωνικά χρόνια. Όλα τα έργα τέχνης είναι πολύτιμα και μοναδικά κρατώντας μια ιερή ιστορία που ταξίδεψε στα χρόνια.

Σήμερα υπάρχουν 20 μοναστήρια από τα οποία τα 17 είναι ελληνικά, ένα ρωσικό, ένα σερβικό και ένα βουλγάρικο. Υπάρχουν επίσης δώδεκα Σκήτες (όμοιες με μοναστήρια αλλά πολύ μικρότερες), ένας μεγάλος αριθμός σε Κελλιά (μεγάλα αγροτόσπιτα), Καλύβες (μικρότερα σπίτια), Καθίσματα (μικρά σπίτια για έναν μοναχό) και Ησυχαστήρια (σκήτες ή σπηλιές σε έρημο γκρεμό, για τους πιο αυστηρούς ερημίτες).

Ταξιδιωτικό tip της ifly:

Από την Αθήνα η πτήση με ελικόπτερο για την Ουρανούπολη διαρκεί 1 ώρα και 15 λεπτά, και στη συνέχεια χρειάζεστε αυτοκίνητο για να φτάσετε στο Άγιο Όρος. Από τη Θεσσαλονίκη η πτήση διαρκεί περίπου 30 λεπτά.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Άγιον Όρος
Απολαύστε μια άνετη και ασφαλή πτήση προς το Άγιο Όρος.

Με τον σύγχρονο στόλο της ifly, μπορούμε να σας παρέχουμε τα πιο σύγχρονα μοντέλα αεροσκαφών για να εξασφαλίσουμε πολυτέλεια, ασφάλεια και συνολικά μια μοναδική εμπειρία πτήσης. Η βάση μας βρίσκεται στην Αθήνα, αλλά μπορούμε κυριολεκτικά να απογειωθούμε από οποιονδήποτε επιθυμητό προορισμό στην Ελλάδα. Εξερευνήστε τον στόλο μας εδώ.

Landing Site
Χρειάζεστε οδική μεταφορά;

ΑΛΛΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Εξερευνήστε όλους τους προορισμούς που μπορούμε να σας μεταφέρουμε με τις ενοικιάσεις ελικοπτέρων και jet αεροπλάνων στην Ελλάδα.